Литературен тур - Бургас

Шрифт: A A A
  отпечатай

Искате ли да научите повече за артистичната страна на Бургас? Предлагаме едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, за да върнем спомена за онези наши съграждани, чиято свежа мисъл, талант и вдъхновение, са родили и съхранили литературния дух на Бургас!

10:30 старт – Къща-музей „Петя Дубарова“

Не случайно започваме първия литературен тур на Бургас от Къща-музей „Петя Дубарова“. Това място свързваме с живота на енигматичната поетеса - перла в Бургаския залив от таланти. Петя Дубарова се превръща в символ на поезията и доблестта още през 80-те години. За нея се пишат стотици стихотворения, посвещения, спомени, включително и писма, адресирани до дома ѝ, който започва да функционира като музей през 1995 години. Нейни творби са преведени на английски, гръцки, немски, полски, руски, унгарски, френски, издавани са в престижни европейски и американски антологии.

През краткия си живот Петя Дубарова създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази. Те се открояват в родния литературен живот на 70-те години със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира вечните човешки ценности и стихиите - морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията. Стиховете й разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и с отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество.

 

Агенция по безопасност на храните и паметна плоча на Стефан Тинтеров

Втората спирка на литературния тур в Бургас е Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), където д-р Таня Борисова ще ни посрещне, за да ни разкаже за живота и творчеството на Димитър Димов. Именно там е намерена пишещата машина на великолепния български автор. През 1938 година писателят е командирован в Областната ветеринарна служба в Бургас, където той не само работи, но по-късно и живее. В същата сграда Димов завършва ръкописа на „Поручик Бенц“, в който главната героиня - Елена Петрашева, е прототип на бургазлийка от близкото минало.

Съвсем на близо е разположена и паметната плоча на Стефан Тинтеров, известен с литературния псевдоним Вен Тин. Той живее кратко, но съдбата му е щедро изпълнена с талант и работоспособност, която изумява неговите близки. Той е поет, критик, полиглот-преводач, юрист, стенограф, окултист – и навсякъде оставя белези на разнородното си дарование. Вен Тин е сред незаслужено забравените български лирически поети и заема видно място в литературата след Пенчо Славейков и Яворов.

 

Дом на писателите

Знаете ли историята на Дома на писателите и защо площадът до него се нарича „Баба Ганка“? Нека се потопим в миналото на Бургас през далечната 1913 година, когато Ганка Хаджипетрова с лични средства построява голяма триетажна сграда на ъгъла на площад „Св. Св. Кирил и Методий” и ул. „Вола”. Бележитата българка е сред най-големите благодетели в историята на града след Освобождението и едно от доказателствата за щедростта й е, че в новопостроената къща безплатно се хранят близо 200 бедни ученици от Бургас и околността. След нейната смърт площадът в близост до фамилната й къща получава името „Баба Ганка“.

През 2015 година постройката се променя напълно, а пространството около нея се преобразява в прекрасен двор. Сградата е превърната в Дом на бургаските писатели и поети - място за провеждане на литературни срещи, четения и представяния на книги. Откриването на Дома става на 1 октомври 2015 година, като датата не е избрана случайно. Тогава е Националният Ден на поезията и началото на Есенните литературни празници в Бургас.

Първият литературен тур в Бургас няма как да пропусне този градски символ, изпълнен с поезия,  вдъхновение и талант. Домът на писателите е едно удивително арт пространство за общуване с творци и ценители на изящното слово и изкуство. В него ще видим и специален отреден кът на големия писател Христо Фотев, който е признат за поет явление.

 

Регионална библиотека „Пейо Яворов“

Знаете ли кои са хората, благодарение на които е построена невероятно красивата библиотека в центъра на Бургас? Връщаме се в далечната 1888 година, когато библиотеката е създадена. С нейната историята са свързани учителят Христо В. Димитров, писателите Константин Петканов и Стефан Станчев, книжарят Коста Екзархов и други обществени дейци. Те я изграждат като културно средище, в което се осъществява разнообразна културна и просветна дейност. Изнасят се сказки от изтъкнати български учени и писатели като: Александър Балабанов, Стоян Чилингиров, Асен Златаров, Елисавета Багряна, Константин Петканов и др., организират се изложби и срещи с писатели.

В началото библиотеката е била със статут на Общинска градска, но през 1945 година тя става Държавна народна библиотека и започва да получава редовно безплатни екземпляри от българската печатна продукция. От 1953 до 1987 година библиотеката става окръжна, а в следващите години - универсална научна. Библиотеката получава името си през 1987 година, когато се чества 100-годишния юбилей на големия български поет Пейо Яворов. От 2000-та година библиотеката получава статут на регионална.

Именно в тази емблематична сграда ще завърши първият литературен тур в Бургас. Сред библиотечната атмосфера, уютно побрала в себе си хиляди страници, знания и култура, ще видим едни от ръкописите на Константин Петканов, ще поговорим за бохемския културен живот в Бургас и ще се освежим с чаша кафе и вода.

See full screen


Последна промяна: 17:09, 08 September 2020