Новини

4 концерта за Цветница ще създадат неповторима празнична атмосфера

Богата музикална програма е подготвила Община Бургас за празничния 9 април – Цветница. Обичани изпълнители ще създадат неповторима атмосфера от 4 сцени на различни места в града.

Големият концерт ще се проведе на площад Св. св. „Кирил и Методий” от 11.00 часа. На сцената, под открито небе, ще зазвучат най-емблематичните и обичани фолклорни песни и ще се извият кръшни хора. За доброто настроение ще се погрижат виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов и неповторимият глас на Странджа Жечка Сланинкова. Двамата музиканти се познават още от ученическите си години, но за първи път ще изнесат съвместен концерт, подготвен специално за бургаската публика.

Магията на българския фолклор ще представят и елитните музиканти от фолк квинтет с Пейо Пеев. Той е сред най-големите гъдулари в България. Популярен е с множество изяви в цяла Европа, САЩ и Япония. Националните традиции ще оживеят под звуците на популярния гайдар Иван Георгиев. Заедно с тях ще бъдат именитите Христиан Цвятков – китара, и Генадий Рашков – тъпан. Публиката ще се наслади на много неповторими импровизации.

По същото време, от 11:00 часа, в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ / в парка между бл. 46 и бл. 51/ читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“, съвместно с община Бургас, организира весел концерт, детски базар и работилничка за украси на декоративни яйца. Събитието ще започне с представяне на обичая Лазаруване от момичетата от Фолклорна формация „Чинките“. След тях на сцената ще се представи вокално студио „Примо“ към читалището. В празничния концерт участват децата от ДГ „Славейче“ и ДГ „Чайка“; танцов състав „Младост“ и Фолклорна група „Детелини“ към ОУ „Елин Пелин“; Вокална група „До-ре-ми“ и фолклорна танцова група „Мъниста“ към СУ „Петко Росен“.

В атрактивния базар деца, родители и учители от ДГ „Чайка“ ще представят пъстри и разнообразни великденски сувенири, а Арт школа „Вая“ към читалище „Св. св. Кирил и Методий 1895“ ще даде възможност на всеки да украси декоративно яйце за предстоящия празник.

По традиция НЧ „Паисий Хилендарски 1928” всяка година организира тържества за големия християнски празник Цветница в к-с „Меден рудник”. Тази година, за да е пъстро и цветно на празника за всички, пред църквата „Св. Димитър” ще чуем Детска фолклорна група „Звъника” с ръководител Ваня Дженезова и гайдарска школа „Ясен месец“ с ръководител Георги Миронски при читалище „Паисий хилендарски 1928“. Талантливите възпитаници от СУ „Добри Чинтулов“ гр. Бургас и техните преподаватели – Панайот Стойчев, Цветелина Стойчева, Георги Миронски и Галя Гильова, ще ни представят богата фолклорна програма с музика, песни и танци. Проявата ще се състои от 10.30 часа пред църква „Свети Димитър”.

Цветница е денят, в който артистичната общност на града се обединява, за да подкрепи създателя и ръководител на Театрална школа "Талантино" - Станимир Карагьозов. Той се бори с тежко онкологично заболяване, а благотворителният концерт в Културен дом НХК е с начален час 18.30 часа.

На сцената ще видите Тони Димитрова, Дишо, Иван и Криси, Вокално трио DÉJÀ VU, Йорданка Върджийска, хор „Родна песен“, илюзионистът Зайн, танцова школа „Дюн“, ДФА „Лазур“, клуб по танци GOOL GIRLS, КЛТ „Бургаски делфини“ и Самуил Милков. Актьорите от театралната школа призовават всеки, който има възможност и е съпричастен към каузата, да си закупи билет - покана. Те  се продават на касите на Часовника и Операта, като минималната цена е 10 лева.

Бургас празнува, вижте пълната програма за Цветница и Великден

Община Бургас благодари на своите партньори от културния сектор. С Ваша помощ отново ще предложим на нашите съграждани разнообразни и интересни възможности за светски забавления и духовна радост по време на предстоящите празнични дни!