С голяма изложба Бургас ще отбележи рождението на Владимир Димитров – Майстора

Font: A A A
  Print

Независимо дали си професионален ценител или любител на изкуството, всеки българин поне веднъж в живота си трябва да се докосне до творчеството на големия Владимир Димитров – Майстора. Великолепна изложба на най-самобитния наш художник ще посрещне бургазлии и гости в художествена галерия „Петко Задгорски” на 25 януари /сряда/ от 18.00 часа.

Впечатляващата експозиция ще представи 43 живописни творби и рисунки на Майстора. Инициативата ще отбележи и 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, което е на 1 февруари 1882 година.

В изложбата са селектирани произведения от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен и проследяват няколко периода от творчеството на художника, който създава неповторима галерия от образи – олицетворение на жизненост, морална и физическа красота.

Ценителите на изкуството ще видят и четирите картини на Майстора, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски”, сред които е "Девойка с ябълки", наричана още „българската Мадона”. Тя заема специално място в колекцията на една от най-старите художествени галерии в страната - бургаската изложбена зала "Петко Задгорски". Въпреки че често гостува на световни и национални изложби, платното винаги се завръща в Бургас, където е част от постоянната експозиция в галерията. Един от шедьоврите на българското изобразително изкуство е притежание на бургаската художествена галерия от далечната 1949 година. След закупуването на платното, Майстора често е обичал да се шегува с думите, че има едно свое кюстендилско девойче, което е в морския град.

През последните години на обучението си в Рисувалното училище Владимир Димитров си печели прозвището "Майстора". Първата му самостоятелна изложба е през 1922 г. и е посрещната с изключителен интерес, като ново явление в българското изобразително изкуство.

Заминава за Рим с 30 тушови рисунки и участва в изложба на римските художници. Там се запознава с американския меценат Джон Крейг, който откупува творбите му и сключва договор с него за 4 години. През 1924 г. заминава за Ню Йорк, но бързо се завръща в България, за да намери място, където свободно може да работи. Това място е с. Шишковци, където се отдава на творчество по свой избор на теми, образи и сюжети. Участва в изложби на известното дружество "Родно изкуство", урежда самостоятелни изложби. Пътува до Цариград и Рим. Работи като прогимназиален и гимназиален учител в София. Продължава да живее и твори в с. Шишковци до 1948 г. Следват самостоятелни изложби в София, Белград и изложби в Германия, Италия, САЩ, Китай, Индия, Полша, Белгия. Владимир Димитров - Майстора умира на 29 септември 1960 г. в София.


Последна промяна: 13:01, 24 January 2023