Наши момчета спечелиха престижен арт конкурс в страната на кенгурата

Шрифт: A A A
  отпечатай

Тандемът Николай Димитров - Даниел Дубаров спечели конкурс за стенописи в  град Шефилд, който се намира на австралийския остров Тасмания. В комплект с голямото признание върви и финансова награда от 15 000 долара, които ще дадат сигурност на младите творци и хоризонт да работят по други свои проекти.

Николай живее от години в Бургас, а Даниел е родом оттук - той е син на художника Николай Дубаров. Двете момчета са учили заедно и дълго време са се занимавали с рисуване на графити. Отличеният им проект се нарича "Travelling Dreams". Изпълнен е на място от Николай, тъй като Даниел не успял да стигне до Австралия заради визови проблеми.

Фестивалът в Шефилд, наричан още град на стенописите, се провежда всяка година в първата седмица след католическия Великден. В него участват винаги деветима художници. Всяка година темата на феста е различна и се задава чрез стихотворение. Организаторите коментират, че конкурсът подлага на проверка не само майсторството на художниците, но и тяхната издържливост, умението да се справят с ограниченията на времето, непредсказуемите понякога метеорологични условия в Тасмания и постоянната работа пред погледа на публиката.  

Отзиви в чуждата преса за успеха на двамата българи: 

 

http://www.theadvocate.com.au/story/3006090/dream-comes-true-for-artist/

 

http://www.mountrolandcountrylodge.com.au/news/2015/4/11/international-muralfest-2015

 

http://www.examiner.com.au/story/3004953/prize-shock-for-bulgarian/

 

http://www.novinite.com/articles/167859/Bulgarian+Wins+Mural+Art+Competition+in+Australia%E2%80%99s+Sheffield

 

http://www.alemihaber.com/son-dakika/3022621/bulgarian-wins-mural-art-competition-in-australias-sheffield


Последна промяна: 11:05, 07 май 2015